Jordvarmepumpe (væske til vand)
En jordvarmepumpe, også kaldet en væske-til-vand-varmepumpe, udnytter den varme (energi), der er i jordens øverste lag. Jordvarmen bliver ledt til varmepumpen inde i boligen gennem en lang kølevæskefyldt slange, der er gravet eller boret ned i jorden. Kølevæsken absorberer varmen fra jorden og den opvarmede væske ledes til varmepumpen.
Der er overordnet to måder, jordvarme fungerer på. Den mest udbredte er, hvor jordvarmen bliver ledt til varmepumpen gennem en lang, væskefyldt slange, der er gravet ca. 1 meter ned i jorden. Her skal man regne med at have et område på 2-2,5 gange størrelsen på det opvarmerede areal i boligen. Så 150 m2 bolig, kræver ca. 300-375 m2 have med jordvarmeslanger.
En anden måde at få jordvarme på er ved at få lavet lodrette boringer. De lodrette boringer kan enten være med en slange, der føres 120-200 meter ned i jorden. Her kræves blot et haveareal på 1-2 m2 til at udføre boringen.
Jordvarmen kan også udføres som spiraler. Så skal man blot ca. 5 meter ned. Da hver spiral ikke samlet har samme kapacitet, som den enkelte, lange udgave, vil man typisk skulle have 7-10 spiraler gravet ned. Hvis der eksempelvis skal nedgraves 9 spiraler, vil det kræve et areal på ca. 6x6 meter. Efterfølgende kan arealet over spiralerne bruges som normal græsplæne. Man kan som tommelfingerregel sige, at man skal have 1 spiral for hver kilowatt, der er behov for.
Selvom der kun er få graders forskel på temperaturen i slangen før og efter turen i jorden, er metoden så effektiv, at et jordvarmeanlæg uden problemer kan være bygningens eneste varmekilde - uanset årstid og boligstørrelse.
Fra varmepumpen omdannes den opsamlede varme via en kompressor og varmeveksler til bygningens varmeanlæg. Varmen kan anvendes både til rumopvarmning via radiatorer eller gulvvarme og til opvarmning af brugsvand.
En jordvarmepumpe er som regel lidt mere effektiv end luft til vand-varmepumper, men anlægget koster også mere at etablere, fordi slangen skal graves ned i haven.
I stedet for jord kan en privat sø anvendes. Her lægges slangerne ud på bunden af søen. Princippet for udvinding af energi er den samme som med et jordvarmeanlæg. Søvarmeanlæg er ikke så udbredt.
Både jordvarmeanlægget og søvarme-anlægget kræver en tilladelse at etablere. Tilladelsen skal du søge hos din kommune.
I 2025 kan du få tilskud til installation af specifikke typer varmepumper gennem Varmepumpepuljen. For at være berettiget til tilskud skal væske-til-vand (jordvarme) varmepumpen opfylde følgende kriterier - Læs mere her.
Hos os finder du et stort udvalg indenfor jordvarmepumper med VVB. og uden VVB., buffertanke, 3-vejs ventiler, sprit og øvrigt tilbehør til jordvarme. Kontakt os endelig med spørgsmål eller forespørgsler på varer, vi sidder altid klar til at hjælpe.