Bundventiler til håndvasken
Hvad er en bundventil? En bundventil er den der sidder i bunden af badvasken og holder vasken tæt, og som er tilsluttet til afløbet. Den sidder i bunden af vasken og har indbygget en lukkemekanisme, så vandet bliver i vasken, eller er konstant åben. De findes med forskellige muligheder for at åbne og lukke den, det kan være løft op, en prop eller push-up bundventiler.
Når man køber et håndvaskarmatur, følger der ofte en bundventil med. Det var tidligere altid en løft-op bundventil eller en med en løs prop, i dag er det ofte en push-open bundventil der følger med. Bundventilerne var komplette med løftestang, vippearm og vippeled. Det skulle monteres på armaturet, og dernæst forbindes til bundventilen under håndvasken, det kunne godt være lidt svært at få det tilpasset. I dag er det næsten altid en push-up bundventil med eller slet ingen. Proppen på løft op bundventilerne sidder nede i hullet, og man kan se ringen på bundventilen i bunden af vasken.
Hvis man køber et håndvaskarmatur og der følger en bundventil med, er det i dag ofte en bundventil med push-up funktion. Det er en bundventil der forbinder håndvasken med afløbet. Med en push-up bundventil undgår du at have løft-op stangen, der skal monteres på dit armatur. For at lukke for bundventilen skal du trykke på den i bunden af vasken, og når du vil åben igen, trykker du på ventilen igen, og den åbner/popper op. Proppen fylder hele udløb og ring der sidder i bunden af vasken.
Ud over løft-op eller push-op bundventiler, findes der en løsning med en gummi prop. De er ofte brugt i ældre badeværelse, eller i nyere hvor det godt må være i den nostalgiske stil. Bundventilen forbinder vask og afløb, og proppen har ofte en kæde gjort fast i toppen, så den er nem at trække op af bundventilen.
Om bundventilen skal være med eller uden overløb, afhænger af vasken. Er der et hul øverst i vasken, er den med overløb. Dette gør vandet kan løbe ud der, hvis bundventilen er lukket og vandet er åbent. Er den uden overløb skal der vælges en bundventil med til uden overløb. Denne kan så ikke lukkes, og vandet vil løbe ud, hvis vandhanen ikke lukkes. Her er der ikke mulighed for at fylde vasken til eks. tøjvask eller andet hvor der er behov for vand i vasken. Dog findes der universale bundventiler, dvs. at de passer uanset om vasken har overløb eller ej. Her er man sikker på af få en der passer alle håndvaske.
Bundventilerne produceres af armaturproducenterne som: Grohe, Hansgrohe, Cassøe, Copenhagen Bath, Qtoo, Vola, Damixa, Oras og Børma. Dette gør de findes i alle de flotte og populære overflader som krom, rustfri stål, børstet og poleret messing, kobber, mat sort, mat hvid, sort krom, børstet bronze, gummetal og mange flere, se dem alle på VVSplaneten.dk. Har man en porcelænsvask og ønsker en bundventil med toppen i porcelæn, kan de også købes fra bl.a. Laufen. Til komposit og Acovi vaskende kan der ligeledes købes bundventiler i samme materiale, og dermed falder den ind i vasken, og er næsten usynlig. Bundventilerne med Porcelæn eller komposit top, findes næsten alle som universale så de passer til vaske både med og uden overløb. Udover de mange farver og materialer, findes de i forskellige modeller, hvor toppen af bundventilen kan være rund, firkantet, flad eller buet, så du finder lige den der passer til dit badeværelse.
Størrelsen på en bundventil til håndvask er standard 32 mm ( 1 1/4” ) og derfor passer de til alle udløb i håndvaske, så det er nem at vælge en ny. Det eneste der kan være anderledes, er tykkelsen på vasken, er den ekstra tyk, kan der købes bundventiler med ekstra højde.
Enkelte håndvaske har ikke et standardhul i bunden af vasken, men et integreret afløb, dette gælder specielt hvis vasken er fremstille i komposit eller andet støbt materiale. Nogle få porcelænshåndvaske har heller ikke standardhul i bunden. Når der ikke er lavet hul til en standard bundventil, har vasken som regel et udløb bagest i vasken, ofte i hele vaskens længde, som kaldes en afløbsrende.
Har man et ældre håndvaskarmatur og bundventilen er utæt, blevet grim at se på, og man ikke har lyst til at skifte hele armaturet, kan der nemt skiftes til en ny bundventil med klik system (push-up). Start med at fjerne den gamle bundventil, også løftestang hvis den har det. Så kan der bruges en universal bundventil med rør gevind i bunden og en top i den ønskede overflade. Den 2-delte bundventil skal monteres i top og bund af vasken og samles med en gennemgående bolt. Den hvids skum pakning skal monteres sammen med den øverste del i vasken. Nylon/pvc pakning mellem nederste del af ventilen og vasken. Vand fra evt. overløb i vasken løber ud mellem ventilens 2 dele og ud i afløbet. Fejler armaturet ikke noget er det nem at skifte bundventilen, og vasken vil hurtig få et flot udsende igen.
Rengøring af en bundventil fortages med en mild sæbeblanding påført en klud. Den bør ikke efterlade fugtig, og aftørres derfor med en blød klud efter endt rengøring. Klorholdige, slibende eller ætsende rengøringsmidler må ikke benyttes. Det må heller ikke sprays på bundventilen. Er der komme kalk som ikke er til at fjerne, kan der bruges en mild eddikeopløsning bestående af 1 del eddike og 5 dele vand, dette kan fjerene kalken. Skylles efter med rigeligt vand, så alt eddiken kommer af, og ikke sættet og gør skade på bundventil og pakninger. Er det afløbet under vaske der skal rengøres, kan afløbet renses så langt ned som muligt, brug en universalrengøring og en svamp eller børste. Tøm vandlåsen, hvis der er tegn på den er tilstoppet. Skyl efter med kogende vand. Brug ikke kemisk afløbsrens eller kaustisk soda, da det kan ødelægge pakninger og afløb.
Har du spørgsmål til bundventiler, kan du kontakte vores kundeservice på telefon 4257 1110 eller info@vvsplaneten.dk, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.