VI GUIDER
Energioptimering
Når du vil energioptimere, er der mange muligheder. Men uanset hvad du gør, vil du spare penge og det vil også være godt for miljøet.
Energioptimering er mange ting.
Når du vil energioptimere, er der mange muligheder. Men uanset hvad du gør, vil du spare penge og det vil også være godt for miljøet. Alt tæller også de små ting, som at slukke lyset i de rum hvor man ikke opholder sig.
En af de investeringer, du kan gøre er at efterisolere vægge, gulve og lofter. Dette vil sænke forbruget på varmen. Du kan også sænke dit varme forbrug ved at udskifte ældre varmekilder til nyere og mere energirigtige løsninger.
Det kan også være termostater på radiator eller gulvvarme. Smarte eller intelligente termostater, som de nye kaldes, kan indstilles og styre temperaturen i rummet ud fra bestemte kriterie, som regel via en app på smartphone eller tablet. Termostaterne kan udskiftes med de termostater du har i dag, også de ældre, så du får mulighed for af sætte automatisk dag- og nattemperaturer, så du har eks. 18 grader om natten og mens du er på arbejde og 21 grader når du er hjemme.
Termostaterne kan programmeres til ferietilstand, så du sparer på varmen når du er ude at rejse, og åbner igen inden du kommer hjem, så der er dejlig varmt når du kommer hjem. De fleste kan registrere, når du lufter ud, og justere automatisk temperaturen efter det, hvor de ældre termostater vil sende ekstra varme rundt, fordi termostat vil reagere og slå til. Har man et sommerhus, er der mulighed for at styre varmen hjemmefra, så der kan skrues op for varmen inden man ankommer.
Har man en vandhane der drypper eller et toilet der løber, kan der spares rigtig meget, både på økonomien og miljøet. Man kan enten få det repareret eller udskiftet til en nyere model, som er vandbesparende. Det kunne være, at der skal skifte til et berøringsfri håndvaskarmatur, der kun bruger vand når det er påvirket, og ikke løber når der eks. børstets tænder.
Det kan også være bruseren der udskiftes til en med vandspare, dvs. der blandes luft i vandet, så det føles som om der kommer mere vand end der faktisk gør. Har du et ældre toilet, skyller det måske med 9-11 liter, og de nye i dag bruger kun 3-6 liter, så her er virkelig noget at spare.
Det kan også være diverse hvidevarer og el-apparater, som bruger meget energi. Hvis disse skiftes til nye og mere miljøvenlige, nedsættes energiforbruget og dermed reduceres energiomkostningerne.
En af de ting man kan gøre, uden det koster penge, er af lufte ud på den rigtige måde. Åben alle døre og vinduer, og luft ud 5-10 minutter, gerne hver dag. Har du investeret i nye termostater, vil disse ikke slå til når du lufter ud. Hvis der kommer en pludselig sænkning af temperaturen, vil der gå ca. 30 min før de bliver påvirket. Ellers husk, at lukke for termostaterne inden udluftning. Det kunne også være vandet der skal spares på, det være ved at tage kortere brusebade, lukke for vandet når der vaskes hår eller sæbes ind. Når der børstes tænder eller hænderne sæbes ind, er der heller ingen grund til vandet løber. I køkkenet kan der lukkes for vandet når der skrælles grøntsager o.lign. hvor vandet ikke behøver at løbe.